Quiche van prei en emmentaler Met compote van gerookt Spek en prei

Restaurant Zuiver – Robert Buurma

In een klassieke quiche wordt geen kaas verwerkt, kies voor wat jij het lekkerst vindt.

INGREDIËNTEN VOOR EEN VORM VAN 24 CM DOORSNEE:

  • 350 g hartig korstdeeg
  • (vers of uit de koeling), of
  • eventueel bladerdeeg
  • 150 g emmentaler of
  • gruy.re, versgeraspt
  • (naar keuze)
  • 180 g noten (naar keuze),
  • grof gehakt
  • 250 g lichtgezouten buikspek,
  • in dunne plakken
  • 4 eieren
  • 300 ml cr.me fra.che
  • peper

COMPOTE VAN GEROOKT SPEK EN PREI:

  • 800 gram prei
  • 100 gram rookspek
  • 2 tenen knoflook
  • olie
  • 200 ml water
  • 500 g geleisuiker speciaal

OOK NODIG:

  • oven
  • springvorm
  • bakpapier
  • deegroller
  • mes
  • mengkom
  • koekenpan
  • kookpan

Stap 1

Verhit de oven tot 200 ÅãC. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
Rol het deeg uit tot een cirkel van circa 40 cm doorsnee en bekleed de vorm ermee. Prik
wat gaatjes in de deegbodem en zet hem op een koele plek. Blancheer de plakken spek
5 minuten in een pan met kokend water, dompel ze direct in ijskoud water en laat ze op
keukenpapier uitlekken.

Stap 2

Roer in een kom de eieren en de cr.me fra.che door elkaar en breng op smaak
met versgemalen peper. Roer de kaas en de noten door de ei-roomvulling.

Stap 3

Bedek het deeg met een stuk bakpapier, vul de vorm met bakbonen en bak het
deeg circa 15 minuten. Haal de vorm uit de oven, verwijder steunvulling en bakpapier en
laat het deeg afkoelen.

Stap 4

Leg de plakken spek over de deegbodem, giet de roomvulling eroverheen en bak
de quiche in 35-40 minuten gaar. Steek om te controleren of de vulling gaar is een spies
erin; hij moet er droog uitkomen.

Stap 5

Maak intussen de compote. Maak de prei schoon en snijd het witte deel in dunne
ringen. Snijd het spek in fijne blokjes. Pel de knoflook en snijd de tenen fijn. Zet een
grote pan op het vuur en voeg een scheutje olie toe. Laat de preiringen en de knoflook
rustig gaar smoren. Voeg het spek toe, bak het knapperig en blus af met het water. Roer
de geleisuiker door het preimengsel en laat het geheel kort koken tot het een gebonden
compote is. Bewaar hem in een gesteriliseerde weckpot en zet hem goed gesloten op
een koele, donkere plek.

Stap 6

Snijd de quiche in stukken en serveer de compote er apart bij.