Omscholen naar verzorgende IG

Nita Zitvast-Ramlal (45) laat zichzelf omscholen tot verzorgende IG. Via het leerwerktraject van DetaCura hoopt ze in twee jaar haar diploma te behalen. ‘Ze zien hier mijn kwaliteiten, niet mijn leeftijd.’

Over omscholen

‘Na twee jaar lang bijna nul reacties op sollicitaties omdat ik ‘overgekwalificeerd’ ben, besloot ik dat het anders moet. In m’n familie heb ik te maken met schizofrenie en dementie, ik merkte dat ik daarbij veel geduld heb. Toen ik een Facebookadvertentie zag van DetaCura, viel het kwartje.’

Over werken en leren

‘Ik ga een dag in de week naar school en ik werk, minimaal, 24 uur in de zorg. Bij DetaCura kies je zelf waar en welke uren je werkt. Dit geeft me de vrijheid m’n eigen leven te blijven leiden, want ik heb ook een gezin.’

Over kiezen voor de zorg

‘Bij DetaCura bereiden ze je eerst stevig voor op de wereld van de zorg. Ze kennen de uitdagingen. Ze checken bij ons regelmatig of theorie en praktijk op elkaar aansluiten. Wil je meer leren over iets dat je in je werk tegenkomt, dan regelen ze dat.’

Over terug naar school

‘Het is pittig, en toch krijg ik er energie van. Ik heb het gevoel dat ik weer stappen vooruitzet. Ik ging al jong van school en ik heb altijd gewerkt. Ik zit dus niet te wachten op een ‘schools’ systeem en dat is hier gelukkig niet.’

Over DetaCura

‘Maaike en Sebastiaan van DetaCura zien mij en mijn kwaliteiten, niet mijn leeftijd. Als ik even m’n verhaal kwijt wil, luisteren ze. En, ze doen wat ze zeggen.’

Over het beroep

‘Ik werk met demente ouderen, en ik help ze bij het wassen, aankleden en het huishouden. Boodschappen doen of koken, doe ik samen met een bewoner. Bij mijn werk horen verder medicijnen toedienen, een stoma vervangen of een katheter inbrengen. Tussendoor, zoals bij de lunch, is er vaak tijd voor een een-op-een praatje met een bewoner. En aan het eind van m’n dienst werk ik aan een verslag voor de overdracht.’

Over de ouderenzorg

‘Ik vind het speciaal om ouderen te ondersteunen in deze laatste levensfase. Het geeft me het gevoel dat ik nuttig ben. Als ik een bewoner niet ken, maak ik altijd eerst een praatje. Je hebt dan snel door hoe iemand reageert en zo zorg ik dat mijn werkwijze is afgestemd op de bewoner.’

Over de toekomst

‘Nog en jaar en dan ben ik klaar als Verzorgende. Ik zie mezelf daarna wel als zelfstandige in de zorg werken. Als het even kan is dat via DetaCura…’

Ook omscholen naar de zorg?

Neem even contact op met Sebastiaan Nijboer, telefoon (06) 371 93 120 of mail ons.